De steenmarter verjagen.com Gratis advies en oplossingen om de steenmarter te verjagen en bestrijden

Bel ons direct

000 – 123 4567

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte

De Steenmarter verjagen – Tips en advies

De Steenmarter wordt ook wel ‘Het Fluwijn’ genoemd. De biologische naam is Martes foina en het beestje behoort tot de familie der marterachtigen.

Het beestje lijkt een beetje op een kruising tussen een kat en een wezel of fret.

De Steenmarter verjagen is een veel besproken onderwerp, want ondanks dat de marter er leuk uit ziet, kan hij voor veel overlast zorgen in en rondom uw huis.

Op deze pagina geven we u tips en advies over de Steenmarter verjagen, om de overlast en schade die door de beestjes veroorzaakt wordt te verhelpen.

Wat is een Steenmarter?

De otter, boommarter, bunzing, das, wezel en hermelijn zijn familie van de Steenmarter. De Steenmarter wordt in het Engels ‘Beech Marten’ genoemd en komt voor in een groot gedeelte van Europa.

De Steenmarter heeft een donkerbruine tot vaalbruine vacht. Deze vacht is te onderscheiden van andere soorten door de witte gevorkte vlek die loopt vanaf de hals tot zijn voorpootjes.

Het beestje is zo’n 40 tot 48 cm lang en de staart is ongeveer 26 cm lang.

Onderstaande video geeft u een goed beeld van het uiterlijk en gedrag van de Steenmarter:

Steenmarters in huis?

Veel mensen willen de Steenmarter verjagen omdat zij overlast ondervinden van het beestje.

De marter is een speels roofdier, en kan tijdens het spelen of als hij op zoek is naar voedsel voor veel overlast zorgen.

Een Steenmarter in huis is daarom erg vervelend. De Steenmarter kan meerdere slaapplekken hebben die hij afwisselend bezoekt. Het kan dus zijn dat in uw huis één of meerdere slaapplekken van de marter aanwezig zijn.

De Steenmarter slaapt overdag vooral, en komt ’s nachts naar buiten op jagen, maar ook om te spelen.

Het diertje is eigenlijk een alles-eter. Hij eet kleine beestjes zoals vogels, konijnen, muizen en ratten, kikkers, eekhoorns, kippen, maar ook insecten en wormen.

Als hij dit niet kan vinden staan er ook vruchten op het menu. Bijvoorbeeld bessen, appels, kersen en ander fruit wat bij u in de omgeving groeit.

Als hij op jacht is kan hij wel 10 tot 15 km per nacht afleggen. Ook zijn de beestjes erg territoriaal, dus hij zal altijd binnen zijn territorium blijven en dit proberen te verdedigen tegen concurrerende soortgenoten.

Lees hier meer basisinformatie over Steenmarters.

Steenmarter verjagen

Foto: Trachemys~commonswiki

Overlast en schade door Steenmarters

De reden dat Steenmarters verjagen een populair onderwerp is, is omdat ze voor veel overlast zorgen. Hieronder een opsomming van de verschillende soorten overlast die Steenmarters kunnen veroorzaken.

Geluidsoverlast

Een van de grootste redenen waarom mensen marters willen verjagen is de geluidsoverlast die ze veroorzaken.

Ze veroorzaken deze overlast op verschillende manieren. Zo blijkt ook uit dit artikel.

Ze kunnen bijvoorbeeld een krijsend geluid maken als ze zich bedreigd voelen of als ze hun territorium willen verdedigen. Dit geluid is zeer vervelend om aan te horen.

Daarnaast zijn ze erg speels. Mocht u bijvoorbeeld last hebben van Steenmarters op zolder, dan kan die voor veel gebonk en gerommel zorgen. Sommige mensen denken zelfs dat ze te maken hebben met inbrekers.

Omdat het nachtdieren zijn is deze geluidsoverlast extra vervelend. Er zijn veel mensen die aangeven dat ze hierdoor slapeloze nachten hebben.

Stankoverlast

Een andere veel voorkomende klacht door marters is stankoverlast. Ook dit kan op verschillende manieren ontstaan.

Marter deponeren hun uitwerpselen namelijk in een soort van latrine. Na verloop van tijd kan dit er gaan stinken.

Daarnaast nemen ze soms resten van hun prooien mee naar hun schuilplaats en laten deze resten hier liggen. Na verloop van tijd gaat dit rotten wat een erg onaangename geur kan veroorzaken.

Schade

Ook kunnen Steenmarters schade aanrichten aan diverse onderdelen in uw huis. Ze kunnen bijvoorbeeld isolatiemateriaal kapot bijten om uw woning binnen te komen.

Doden van pluimvee

Omdat Steenmarters roofdieren zijn gaan ze vaak op jacht naar kippen. Eigenlijk zijn ze op zoek naar de eiren, maar vaak worden er tijdens de jacht ook meerdere kippen vermoordt.

Ook eenden en ander pluimvee zijn niet veilig voor de marter.

Aanvreten en vernielen van gewas

Naast het vermoorden van pluimvee en andere dieren kunnen marters zich dus ook tegoed doen aan uw gewas. Bijvoorbeeld fruitbomen of groente die u verbouwd kunnen worden aangetast.

De Steenmarter verjagen uit auto

Een ander veel voorkomend probleem met Steenmarter is schade aan uw auto.

De Steenmarter kan er namelijk ook voor kiezen om uw auto (vaak onder uw motorkap) als verblijfplaats te kiezen.

In de auto bevinden zich kleine ruimtes waarin de Steenmarter zich kan verschuilen.

In de auto kan de Steenmarter zorgen voor schade aan isolatiemateriaal en kan hij kabels doorknagen. Hierdoor kan de elektra gaan haperen, of het kan zijn dat de motor niet start.

De Steenmarter verjagen uit de auto is echter een lastig en groot probleem. Dat blijkt ook wel uit dit artikel van de Telegraaf. Autofabrikant Audi heeft zelfs een test gedaan waarom Steenmarters aan diverse kabels knagen in auto’s.

Op deze pagina staat meer informatie over marteroverlast in de auto.

Is de Steenmarter gevaarlijk?

Ondanks al deze overlast, is de Steenmarter niet gevaarlijk voor de mens. Het beestje is schuw en laat zich niet vaak zien.

Als u hem te zien krijgt zal hij eerder bang zijn voor u. Hij zal alleen kunnen uithalen als hij zich bedreigd voelt.

Wel kan hij ziektes en bacteriën met zich meedragen. Deze kunnen wel schadelijk zijn voor de mens. Bijvoorbeeld botulisme of hondsdolheid. Maar omdat er zelden contact is tussen marter en mens is de kans hierop klein.

Beschermde diersoort

De Steenmarter verjagen moet zo snel mogelijk gedaan worden door deze overlast. De Steenmarter is echter een beschermde diersoort in Nederland en veel acties die u zelf onderneemt om de Steenmarter te bestrijden zijn illegaal en strafbaar.

Wilt u de Steenmarter verjagen, dan zal u rekening moeten houden met de Flora en Fauna wet die van toepassing is om deze beschermde diersoort.

Onderstaande artikels uit de Flora en Fauna wet zijn van toepassing op Steenmarters en de overlast die zij bezorgen.

Flora en Fauna wet:

Paragraaf 2. Bepalingen betreffende dieren in hun natuurlijke leefomgeving.

Artikel 9 Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen.

Artikel 10 Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, opzettelijk te verontrusten.

Artikel 11 Het is verboden nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.

Artikel 12 Het is verboden eieren van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te zoeken, te rapen, uit het nest te nemen, te beschadigen of te vernielen.

Volgens artikel 10, is de Steenmarter verjagen dus verboden. U mag het hem niet verstoren in zijn dagelijkse bezigheden. Dus ook het bestrijden en vangen van de marters is verboden.

De Steenmarter verjagen, wat kunt u wel doen?

Wat kunt u wel doen als de Steenmarter verjagen illegaal en verboden is?

U kunt actie ondernemen om de kans op Steenmarters in en om uw woning zo klein mogelijk te maken.

Lees op deze pagina een aantal tips over wat te doen als u last heeft van Steenmarters in huis.

De beste oplossing is eigenlijk altijd om contact op te nemen met een deskundig bedrijf dat in bezit is van een vergunning om actie te ondernemen tegen Steenmarters.

Zij kunnen u ten eerste voorzien van advies en aangeven hoe te handelen en welke maatregelen te nemen.

Ten tweede kunnen zij u helpen om deze maatregelen te nemen en eventueel helpen de Steenmarter verjagen.

Last van beestjes? Vrijblijvend advies aanvragen

Bel ons direct of vraag advies aan

000 – 123 4567, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte