De steenmarter verjagen.com Gratis advies en oplossingen om de steenmarter te verjagen en bestrijden

Bel ons direct

000 – 123 4567

Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte
Steenmarter beschermd

Steenmarter beschermd

De steenmarter is beschermd in Nederland, maar waarom eigenlijk? Waarom zou de steenmarter een beschermde diersoort zijn? Het diertje zorgt namelijk voor veel overlast.

Wat zegt de wetgeving hierover? En waarom zou de steenmarter van de lijst met beschermde diersoorten moeten worden gehaad?

Hieronder meer uitleg.

Waarom de steenmarter beschermd is

Vroeger was de steenmarter een soort waarvan de aantallen terugliepen. Er werd op gejaagd voor met name zijn pels. Sinds die tijd is de steenmarter beschermd. Er is een steenmarter wetgeving, de zogezegde Flora en Fauna wet, die ervoor zorgt dat het uitsterven van de steenmarter verkleind wordt.

Nu de steenmarter beschermd is voor een aantal jaren, nemen de aantallen weer toe. Maar is het toenemen van deze aantallen wel zo positief?

Steenmarter beschermd

Foto: Jerzystrzelecki

De steenmarter beschermd met de FF-Wet

De steenmarter wetgeving kan als volgt worden uitgelegd. De steenmarter valt al jaren onder de Flora- en faunawet.

Dat wil zeggen dat ze ten aller tijde niet mogen worden gedood, maar ze ook niet mag vangen en verjagen. Zelfs niet als u er flinke hinder van ondervindt.

Overtreding van deze wet kan u heel duur komen te staan. Zo riskeert u flinke boetes als u deze wet overtreedt.

Is de steenmarter beschermd, ook als deze veel overlast veroorzaakt?

Ook als er veel overlast ervaren wordt, blijft de steenmarter beschermd. Helaas blijven deze klachten toenemen.

Zo zorgen deze nachtdieren voor schade aan auto’s, bijten ze regelmatig kabels door en veroorzaken ze overlast in huizen.

Daarnaast staat de steenmarter bekend als een echte alleseter. Het (pluim)vee heeft dus ook veel last van deze dieren.

Moet er gestopt worden met het beschermen van de Steenmarter?

Er worden vele discussies gevoerd of de steenmarter niet van de lijst van beschermde diersoorten gehaald zou moeten worden.

Met de vele nadelen van de toename van de steenmarter, wordt overwogen om de steenmarter niet meer een beschermde diersoort te laten zijn en de steenmarter wetgeving aan te passen.

Daarbij wordt aangegeven dat als de steenmarter niet meer beschermd zou zijn, ze zich nu toch wel weer zouden kunnen redden. De steenmarter kan zich gemakkelijk verstoppen en dit kan de kans op uitsterven voorkomen.

De steenmarter verjagen

Omdat de Steenmarter beschermd is, kan het erg lastig zijn om de overlast van dit beestje te beperken. Het is nu eenmaal moeilijk om de overlast te beperken als er bijna geen maatregelen mogen worden genomen tegen dit beestje.

Dus wat kunt u wel doen?

Ten eerste kunt u zorgen dat u marters niet uitnodigt om in uw huis te komen. Zorg daarom dat alle gaten en spleten gedicht worden, zodat de marters hier niet door heen naar binnen kunnen komen.

Zet ook uw auto als het kan in de schuur, waar steenmarters niet naar binnen kunnen komen. Bescherm ook kippenhokken volledig met gaas, en zorg ook dat de bovenkant hiervan afgedicht is.

Als u al last heeft van Steenmartes in en om het huis, doet u er verstandig aan om contact op te nemen met een deskundige bestrijder. Deze mogen legaal actie ondernemen tegen Steenmarters zodat u geen boetes riskeert.

Voor meer tips om de Steenmarter te verjagen, kijkt u op deze pagina.

Bel ons direct of vraag advies aan

000 – 123 4567, Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvende offerte